Definitie van pijn De huidige definitie van pijn “een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging”
Wat is pijn? Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust en/of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig.
Chronische pijn Er is sprake van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 12 weken blijven bestaan, terwijl de oorzaak, het oorspronkelijke letsel, van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Pijn kan helaas ook chronisch worden.
Oorzaken van chronisch pijn De oorzaken van chronische pijn zijn zeer verschillend. De eerdere ervaring met pijn, de sociale context, de emotionele reacties op uw letsel en het herstel, de reacties van uw omgeving, uw denken over pijn en herstel hebben invloed op uw pijn. Hoewel elke aandoening tot chronische pijn kan leiden, leiden bepaalde aandoeningen vaker tot chronische pijn.
Gevolgen van chronische pijn De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. Soms leidt chronische pijn tot verlaagde activiteit, baanverlies of financiële problemen, maar ook tot bezorgdheid, depressie en invaliditeit. Oefentherapeuten gespecialiseerd op CP gebied, begeleiden chronische pijn patiënten op weg naar beter, de negatieve effecten van chronische pijn worden verminderd. Op maat begeleiding door een oefentherapeut die zich geschoold heeft in de behandeling van chronische pijn kan u helpen weer grip te krijgen op uw klachten en omgang met de pijn.
Behandeling volgens protocol Chronische Pijn Na het in kaart brengen van de oorspronkelijke oorzaken van de pijn, uw ervaringen met de pijnklachten en hoe u met uw klachten om bent gegaan en nog omgaat start de behandeling. U gaat haalbare doelen op stellen in overleg met uw therapeut. Uitgangspunt hierbij is dat u weer grip op uw klachten krijgt en dat uw kwaliteit van leven verbetert.
Rol van de oefentherapeut Tijdens de behandeling is uw oefentherapeut uw coach. Samen met de oefentherapeut gaat u met uw eigen doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit ‘normaal kunnen werken’ of ‘weer kunnen sporten’ en voor de ander ‘beter omgaan met spanningen’. In de film kunt u een eerste indruk krijgen over hoe een behandeltraject er uit ziet.