Dit lezend in de volkskrant van zaterdag 02-06-2012 was voor mij reden om weer eens een artikel te schrijven.
Nu ruim 1 1/2 jaar later ben ik het er nog mee eens en plaatst ik dit op mijn blog.
Deze man DR. Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde heeft wat mij betreft gelijk.
We doen van alles om het leven te rekken en onderzoeken om de medisch hoogstandjes te verbeteren. Het kost handen vol geld en ondertussen worden we er niet wijzer van.
Ondertussen vergrijzen we, nemen de ziektekosten sinds 2000 schrikbarend toe. In 2000 werd 8,7 mld in 2010 15,7 mld euro besteed aan zorg, dit is ongeveer 50%, waarvan 15 % gewijd wordt aan de ouderen (bron onderzoeks bureau Nyfer) .
In de genoemde periode is er bij de oefentherapeuten flink ingeleverd, er is bezuinigd in de paramedische zorg en dat terwijl juist deze zorg de client leert de zelfredzaamheid te verbeteren en verantwoordelijk te worden voor gezond gewicht, goede conditie en leert reflecteren op levensstijl. Daar waar we een persoon zelf inzicht geven is het resultaat sneller geboekt. Tevens hoor ik en met mij andere oefentherapeuten in de praktijk ook mensen zeggen
nu ik mijn lichaam beter ken kan ik er beter mee omgaan om de klacht te zien als een waarschuwing voor verandering in bewegingspatroon, leefstijl etc.
De vraag: Hoe kunnen de kosten in de zorg terug gebracht worden? is mijns inziens niet opgelost met remmen van de uitgaven en de clienten meer zelf te laten betalen.
Het kan alleen veranderen als we met elkaar zowel zorgvragers als zorgverstrekkers durven reflecteren op het eigen handelen.
We zullen vanuit de zorg, onderwijs en maatschappij keihard moeten werken om weer verantwoordelijk te
worden voor ons eigen functioneren en we moeten stoppen met het verzorgen, pamperen en camoufleren.
Ik houd mensen dagelijks de spiegel voor, het is niet altijd even leuk om er in te kijken, maar als je het eenmaal doet kun je ook werkelijk er zelf het beste van maken i.p.v. hopen op de hulptroepen.
Natuurlijk moeten we onze kennis inzetten om het leven van onszelf zo gezond mogelijk te doorlopen en mogelijkheden goed benutten, maar als bij bijv. een knie revalidatie proces iemand niet bereid is 20 kilo af te vallen dan moet het revalidatie proces misschien eerst gestopt worden. Dit om de client ruimte te geven om iets anders in het lichaam eerst aan te pakken.
Laat deze mens wakker schrikken en zelf aan het werk gaan.
Het is jou lichaam dus zorg er zelf het beste voor, hoor je mij dagelijks zeggen tegen clienten patiënten.
Ondertussen zijn de mensen die bij mij op de praktijk vloer komen goed af en leren bij mij in korte krachtige sessies waar ze zich op kunnen gaan richten om de klacht om te buigen naar eigen kracht.
Dit wil niet zeggen dat iedere ziekte of kwaal opgelost wordt, nee ook dat kan bij een oefentherapeut niet. Wij leren mensen er mee te leven, zonder het gevoel van tekortkoming maar juist ondersteunt in dit zoeken naar eigen verantwoordelijkheid. Kun je openstaan voor feedback, kun je leren, kun je begrijpen wat er gaande is in het lichaam, kun je jezelf motiveren om daar verandering in te krijgen………Dat alles bij elkaar zal de zorgkosten mijns inziens sterk verlagen. Zorg voor jezelf een ander doet het niet zo goed als jij het kan!!
Geef een reactie